DEMO en andere methoden

Bij TEEC2 staan we voor kwaliteit van bedrijfsanalyses. Op de DEMO platform bijeenkomst op 28 maart 2018 hebben we een presentatie gegeven over de combinatie van DEMO en ArchiMate in een vastgoed organisatie.

DEMO platform

Dat deze combinatie meer voorkomt bleek ook op de DEMO platform bijeenkomst van afgelopen dinsdag 2 oktober 2018, die, zoals gebruikelijk, werd gehost door Mprise te Veenendaal.

Op deze bijeenkomst werden, naast het nodige netwerken, twee presentaties verzorgt door respectievelijk Geert Haerens en Michael Fidom. In deze presentaties is wederom aangetoond dat DEMO erg bruikbaar is in combinatie met andere methodes en werkwijzen.

Geert Haerens heeft in de eerste lezing verteld hoe hij bij Engie helderheid kreeg in het Order-to-Cash proces en de IT blueprint met behulp van DEMO, en hoe hij met Archimate de brug naar het applicatielandschap maakte.

Engie IT is intern de preferred partner voor de organisatie en ze zijn dan ook ‘profit and loss’ verantwoordelijk voor hun eigen opdrachten. Dit ‘order to cash’ proces is met DEMO, en dan specifiek een organisatie constructie diagram, in kaart gebracht. De transacties voor offertes en producten, voor zowel projecten als ‘off-the-shelf’ producten, zijn in kaart gebracht waarbij de betaling van deze services elk een eigen transactie hebben gekregen.
Voor het applicatielandschap zijn in een ‘swimlane weergave’ de transacties visueel aan de gebruikte applicaties en datastroom gekoppeld, waarbij de kolommen, waar van toepassing, dezelfde applicaties weergeven.

De inzichten die werden verkregen met het model zijn: gebrek aan evolvability, veel alleen persoonlijk toegankelijke applicaties, order en cash zijn handmatig gekoppeld en de pricing is niet helder gekoppeld.
DEMO heeft in dit project geholpen met het correct weergeven van de organisatie en ArchiMate met het zichtbaar maken van de handmatige informatie en de flow door de applicaties.

Bij IT blueprint (facilities) was de vraag hoe het landschap in elkaar zit met het oog op het vervangen en optimaliseren van applicaties in dat landschap. De start vanuit het Operating Model Canvas (met daarop suppliers, process, organisation, location, information) gaf een schets van de ‘value chains’ die overeen kunnen komen met transacties. Door te kijken naar de applicatie die gebruikt wordt binnen een transactie, wordt snel zichtbaar dat bijvoorbeeld veel applicaties de aanvraag kunnen doen.

DEMO heeft in dit project geholpen met het nadenken over wat het bedrijf nu eigenlijk precies doet. Ook het vertalen van transacties naar ‘phases’ waarin applicaties gebruikt werden is verhelderend voor de gebruiker.

Michael Fidom heeft de tweede lezing verzorgt. Bij de Luchtverkeersleiding Nederland lopen op ieder moment zo’n 100 projecten voor het doorvoeren van ‘changes’. De roadmap achter deze projecten bestond uit een jaarlijks bijgewerkte Gantt chart waar alleen goedgekeurde projecten opstonden. Het actueel houden en verrijken met nog te besluiten projecten paste niet en daardoor miste er veel informatie.

Met het product van een transactie als uitgangspunt kun je kijken naar het resultaat en de time-stamp van een transactie als project oplevertijd. Daarnaast kun je de statussen van de transactie gebruiken als planningsmoment in de Gantt chart. De status aangevraagd = project is aangevraagd, beloofd=project is ingepland, uitvoerend= project loopt.

Deze statussen heeft Michael vervolgens weten te visualiseren. Door het toepassen van deze werkwijze kunnen ze de komende 7 jaar aan projecten in kaart brengen èn houden.
Het proces om de projecten op te voeren is ondergebracht in een DEMO model dat aan het juiste portfolio en programma gekoppeld is, inclusief de afhankelijkheid van de projecten onderling.

De implementatie is gedaan door de transactie soorten ieder een eigen tabel te geven waar de ‘instantiaties’ van de transacties worden opgeslagen. Deze engine is een state machine in Oracle die de transactie statussen kan bijhouden.
Het resultaat van dit project is dus een specifieke implementatie van een DEMO engine voor projectvoortgang.

Workshop

Bent u nieuwsgierig geworden of u modelleren met DEMO en andere methoden ook zélf zou kunnen?

Op vrijdag 16 november 2018 om 12.00 uur zijn wij op het Landelijk Architectuur Congres. Het thema dit jaar is Paradoxen in de Architectuur. Wij verzorgen dan een workshop waarin u in 3 uur leert (met lunchpauze tussendoor) hoe DEMO, ArchiMate en andere methoden elkaar praktisch kunnen aanvullen.

“De paradox van de solution architectuur die alle details wil beschrijven maar ook de complexiteit wil reduceren. Moeten we systemen kleiner maken of juist groter? Why not both? We gebruiken DEMO in deze workshop vanuit de praktische toepasbaarheid in combinatie met andere methoden om de essentie van de organisatie weer te geven en daar de details aan te koppelen. Inzicht krijgen in complexe architectuur op meerdere niveaus. U kunt meedoen mét en zónder DEMO kennis en gratis tooling gebruiken of simpelweg met pen en papier.”

U komt niet naar het LAC maar u wilt wél de workshop of een DEMO opleiding volgen? Dat kan!
Wij kunnen deze workshop ook bij u op locatie verzorgen.

Tot ziens bij een workshop.

Mark Mulder

 

Author: Mark Mulder